godziny pracy urzędu:
Pn.: 8:00 - 16:00, Wt.-Pt.: 7:00 - 15:00
ul. Racławicka 12
32-200 Miechów
tel.
41 39 10 000
powiat@miechow.pl
Strona główna/Powiat/Aktualności/O bezpieczeństwie żywnościowym

O bezpieczeństwie żywnościowym

31 Marca 2010
O bezpieczeństwie żywnościowym

(...) Stąd w sali konferencyjnej starostwa gościli szefowie wiodących specjalistycznych inspekcji z Małopolski – Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych i Wojewódzkiej Inspekcji Ochrony Środowiska (wszystkie siedziby w Krakowie). Wojewodzie towarzyszył Stanisław Siemek, dyrektor Wydziału Rolnictwa Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie. Na sali obecni byli przedstawiciele gmin ziemi  miechowskiej i samorządowcy z powiatu proszowickiego, uczniowie szkół ponadgimnazjalnych i pracownicy Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska z naczelnikiem Czesławem Mardausem. Spotkanie otworzył starosta Mieczysław Bertek, który zaprezentował powiat miechowski jako popularne nie tylko w województwie ,,zagłębie rolnicze”. Wicewojewoda Stanisław Sorys stwierdził: – Jesteśmy swego rodzaju ,,policjantami” poprzez nasze inspekcje, które stawiają wysoko poprzeczkę norm żywieniowych, ale tak musi być, bo chodzi o nasze zdrowie, jakość żywienia i spełnienie wyśrubowanych norm unijnych w tym względzie.  W swym dalszym wywodzie wicewojewoda dzielił się uwagami nt. współpracy z samorządami przy rozwiązywaniu problemów tzw. bezpieczeństwa żywnościowego, unijnych standardów w zakresie norm żywieniowych, żywności genetycznie modyfikowanej (GMO), paszportowania roślin i produktów rolniczych.
Następnie inspektorzy małopolscy dokonali prezentacji multimedialnych. Grzegorz Kawiecki, z-ca Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii mówił o wymogach weterynaryjnych, prowadzeniu chowu i hodowli zwierząt oraz o produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, a także o czystości żywieniowej. Z kolei Andrzej Nowak, Wojewódzki Inspektor PIORiN przedstawił spostrzeżenia dot. bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego, obrotu roślinami i produktami roślinnymi oraz organizmami genetycznie zmodyfikowanymi. O rolnictwie ekologicznym, produktach regionalnych i tradycyjnych (np. oscypek, bryndza) i ich oznakowaniu  informował z-ca inspektora Wacław Bojarski z IJHAR-S. Na zakończenie Paweł Ciećko - Wojewódzki Inspektor WIOŚ zapoznał uczestników z obowiązującymi standardami ochrony środowiska przy prowadzeniu gospodarstw rolnych, przestrzeganiu przepisów w zakresie gospodarki ściekowej i prowadzeniu gospodarki odpadami. Swoje wystąpienie zakończył wymownym apelem: - Nie dajmy zepsuć krajobrazu powiatu miechowskiego złymi praktykami rolniczymi.
Naradę w miechowskim starostwie  podsumował wicewojewoda małopolski odpowiadając wcześniej razem z wojewódzkimi inspektorami na pytania sformułowane przez słuchaczy.

/Ryszard Nasada, rzecznik prasowy powiatu/

do góry